img

Gülperin Sertdemir

Sanatçı, İzmir’de doğdu, ilk, orta, lise eğitimini aynı ilde gördü. 1975–1977 İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi’nde iki yıl desen eğitiminin ardından 1980’de Dokuz Eylül Üniversitesi Resim Bölümü Grafik Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Ardından lisans tamamladı. İki yıl resim öğretmenliği yaptı. 

Sanatçı, Ege Kültür Vakfı kurucu üyeleri arasındadır. Halen çalışmalarını İzmir’de kendi atölyesinde serbest olarak sürdürmekte, yetişkinlere sanat eğitimi, Dünya Sanat Akımları gibi konularda okutmalı ve uygulamalı olarak eğitim vermektedir. 

Sanatçı, bugüne kadar 24 kişisel sergi, 50'yi aşkın karma sergiye katılmıştır, ödül almış halen kullanılmakta olan 30’u aşkın grafik tasarımı vardır (Kitap Kapağı, afiş, eşarp tasarımı, kravat tasarımı vs). Ayrıca özel koleksiyonlarda ve devlet koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır.

Gülperin Sertdemir’in Sanat Görüşü;
“Anadolu Kültüründe Konsepsiyonel Tavrı Yakalamak”
 
• Çizgi Disiplini
• Özgün Kişilik
• Ana yapısının Arkeolojisi
• Anadolu Estetiği (Tinsel Coşku)
• Stilizasyona Dayanan Grafik Değerler
• Doku Zenginliği
• Araştırma, İnceleme, Yorumlamadır.
 
Anadolu Kültüründe Konsepsiyonel Tavrı Yakalamak;
"Amacım, var olan Anadolu Kültürümüze yeni bir üslup, yeni bir anlam kazandırmaktır. Smyrna, Hitit, Hatti, Hurri, Troya, Asur, Urartu, Frygia, Lydia, Karia, Lykia, Fenike, Helen, Assos’a kadar uzanan Anadolu insanının kendi başlangıcı, potansiyeli, dönemlerin kültürel göstergeleri olan, örf, adet, sosyal yaşantı, gelenek ve alışkanlıklarını, içinde bulundukları koşulları belleğimde kodladım. 
 
Dokusal zenginliklerle dolu figürler, nesneler arasındaki düzene farklı bir yorum getirdim. Araştırma, inceleme, yorumlama sonucu ortaya çıkan ana yapısının arkeolojisi gibi diyebiliriz…
 
Çizgi disiplinim stilizasyona dayanan grafik değerleriyle öne çıkmaktadır. 
 
Dünya sanat akımlarının Anadolu Kültürüne, Anadolu Estetiğine, kendi ulusal değerlerimize ve kültür varlıklarına yansıması elbette özgün kişilik ve kimlik ile gerçekleşir."